Wat is eelt eigenlijk?
Eelt is een verdikking van de opperhuid. Dit is de buitenste laag van je huiden wordt de hoornlaag genoemd. Een gezonde hoornlaag voorkomt uitdroging en vormt een goede bescherming op de zwaarder belaste huid.
Eelt is dus een verdikking van de hoornlaag. Het ontstaat op plaatsen waar je huid veel te maken krijgt met druk of wrijving. Je lichaam reageert daarop door ruwer en harder te worden: het vormt een eeltlaag die steeds dikker wordt. Overtollig eelt leidt vaak tot klachten op de plekken waar de huid last heeft van druk of wrijving. Op je handpalmen, vingertoppen en vooral op de voeten komt eelt veel voor. Bijna alle mensen hebben wel wat eelt op hun voeten een kleinere groep mensen heeft ook eelt in de handpalm of op de vinger toppen.
Waar komt eelt vaak voor?
De meest voorkomende eelt locatie op de voeten is op de hiel en voorvoet, maar ook aan de zijkant (hallux valgus) van de voet zitten vaak eelt plekken
Dat zijn namelijk de plaatsen waarbij tijdens het lopen de meeste druk en wrijving ontstaat.
Eelt ontstaat daar waar de huid zich zelf beschermen wilt en hier door is in sommige gevallen eelt zelfs wenselijk, omdat het je huid op die plekken minder gevoelig en minder kwetsbaar maakt.
Maar wanneer de huid overmatig reageert kan de eelt ook zeer onprettig en tot een las aan voelen door dat het zich gaat verharden en uit drogen. Dit kan tijdens het lopen ongemak en pijn geven of zelfs leiden tot het barsten van de huid door dat er kloven ontstaan.
Wat nu te doen?
Bij hoge ontwikkeling van eelt en ter voorkoming van de kloven raden wij dan ook aan om de voeten dagelijks met kloven wonder in te smeren. En neem regelmatig een voetbad.
En bezoek eens een pedicure zij zorgt voor een voetbehandeling op maat en zal je helpen bij de behandeling van kloven en andere pijnlijke voet problemen.
Tenslotte dragen jouw voeten je de hele dag wees lief voor ze